Yllebroderi för lust och fägring

Yllebroderi för lust och fägring

27 januari – 1 april 2018

Mia Ehrling: Yllebroderi för lust och fägring

Utställningen börjar 27 januari och pågår till och med 1 april, med öppet lördag–söndag 12–16 (obs, stängt 20–21 januari). I samband med utställningen blir workshop för vuxna lördag-söndag 17-18 mars kl 9.30-17.00, samt workshop för ungdomar lördag 3 mars kl 13-15. Arrangeras i samarbete med Studiefrämjandet Leksand.

Mia presenterar sig själv och sitt broderi så här:

Att fritt få skapa med färg och form i frodiga färger och förverkliga en gammal dröm är ljuvligt!
 
Mitt intresse för broderi började redan i unga år, och lyckan var stor när jag fick påbörja en ny duk, lära mig nya stygn och använda olika material i de trådar som formade mina alster.
 
Tidigt kom jag i kontakt med det sydsvenska yllebroderiet då jag växte upp i Halmstad.
Hos mina morföräldrar fanns det fantastiska stora broderade kuddar, ”jynnen”, som bara togs fram vid stora familjehögtider.
Vi barn fick hjälpa mormor och hämta ner kuddarna från vinden, där de förvarades i stora trälådor. Under kalasen satt vi barnbarn på dessa kuddar, strängt uppmanade av mormor att inte spilla på eller leka med dem. När kalasen var över bar vi tillbaka kuddarna till trälådorna på vinden.
 
Som barn förstod jag aldrig varför mormor inte hade de här sagolika broderier- så uttrycksfulla och färgsprakande – framme i vardagen, utan på vinden där ingen såg dem och kunde njuta av dem. Tidigt tänkte jag att någon gång ska jag få tid att lära mig denna form av broderi och då ska mina kuddar vara framme, och till glädje för mig, min familj och vänner i vardagen. Sedan några år har jag fått möjlighet att lära mig tekniken kring yllebroderi och att skapa i dessa material.