Unfold a Place

Unfold a Place

5 juli–16 september, med vernissage torsdag 5 juli kl 15.00

Grupputställning

Unfold a Place är en internationell grupputställning som visar sex konstnärers olika bekantskap med Dalarna. Ett undersökande arbete som reflekterar över tid, plats och arvet efter Ottilia Adelborg. Medverkande konstnärer är Tatiana Danilevskaya (RUS), Anders Bergman (SE/FI), Nuno Vicente (PT), Malin Pettersson Öberg (SE), Marc Handelman (US) och Kristina Bength (SE)

Curator är Sara Rossling

Det förgångna och historier kring det förflutna existerar inte utan vårt engagemang i nuet. På så vis förändras bilden av historia ständigt, en process som både omfattar och utesluter. Unfold a Place speglar sex konstnärers vistelse i GAIR (Gagnef Artist-in-Residence) sommaren 2017 och hur en okänd plats vecklas ut och ta form. Utställningen undersöker kulturarv och belyser arkivens roll, men även den enskilda människans behov av att samla och bevara. Vilka föreställningar producerar dessa urval över tid? Och finns det en samlandets logik? Insamlandet av material hör också till den konstnärliga processen synlig i Ottilia Adelborgs (1855-1936) konstnärskap, ett sätt att bearbeta sin omgivning som går igen hos samtida konstnärer.

Unfold a Place är den avslutande delen projektet Arvet efter Ottilia som initierades av GAIR 2017; ett möte mellan kulturarv och samtidskonst som blickar framåt och tillbaka, aktiverar och vecklar ut.

Utställningen utgår ifrån Ottilia Adelborgmuseet med ytterligare satellit-presentationer på konsthallen Missionen, Minnesstugan och Gagnefs kyrka samt på Galleri Se Konst i Falun och Dalhalla i Rättvik. I samband med Unfold a Place visas även ett urval arkivmaterial relaterat till Ottilia Adelborg på museet. På vernissagedagen välkomnar GAIR och museet alla till ett samtal om samtidskonst, kulturarv och arkiv tillsammans med konstnärerna och inbjudna gäster. Under utställningsperioden arrangeras guidade turer för både vuxna och barn mellan de olika platserna i Gagnef.

 

Öppettider:

Vernissage torsdag 5 juli kl 15.00

Öppet kl. 12–16
Fredag–söndag 6–8 juli
Tisdag–söndag 10 juli–12 aug
Lördag–söndag 18 aug–16 sept