Sagotid – 2024 års sommarutställning på Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef

Sagotid – 2024 års sommarutställning på Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef

Den underliga fen Krabbataska hämtar stygga barn i sin taska (taska betyder väska). Bilden visar framsidan på boken ”Krabbataska” av Ottilia Adelborg, utgiven 1924. • Vernissage: 27 juni kl 12–16

Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef vill med sagotema bjuda in barn och vuxna till sommarens utställning Sagotid. Museet kommer att visa aldrig tidigare utställda akvareller av Ottilia Adelborg. Akvarellerna illustrerar en sedelärande saga med titeln ”Krabbataska”, utgiven 1924. Utställningen vill också lyfta frågor kring barnböckers tematik då och nu, samt locka till lek och läsning.

Ottilia Adelborgmuseet ställer ut akvareller från en sagobok av Ottilia Adelborg som aldrig varit visade tidigare, inlånade från Zornmuseet. Ottilia var nära vän med Emma Zorn, och många verk av Ottilia Adelborg är arkiverade på Zornmuseet, som vängåvor från Ottilia. 

I sagan ”Krabbataska” samlar en fe in alla stygga barn hon ser i sin taska (väska) för att ta med dem till sitt slott och göra folk av dem. 

Kring sagotemat har museet kompletterat med Ottilia Adelborgs illustrationsförslag till ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, akvareller som blev ratade av Selma Lagerlöf. 

Utställningen kommer även att innehålla en lekmiljö för alla leksugna barn samt en läshörna. Denna del är designad av Lina Sporrong som bl.a annat gestaltat utställningar/lekmiljöer om Pettson och Findus på Gröna Lund och Sundsvalls museum samt om Beatrix Potter och Ingrid Vang Nyman på Millesgården. Lina producerar utställningen tillsammans med utställningsproducenten Lydia Putkinen Tappert som bl a arbetat som marknadsansvarig på Kulturhuset Stadsteatern och utställningsproducent på Tekniska museet.

Kopplat till utställningen kommer det under juli att hållas workshops 7 och 27 juli med övningar och lek för både barn och vuxna av illustratören och författaren Ingrid Flygare på temat att göra en saga.

Sagotid pågår mellan 27 juni – 18 augusti 2024 på Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef

Vernissage: 27 juni kl 12–16

Öppettider: Torsdag – söndag kl 12–16

Utställningen SAGOTID produceras av Sporrong Scenografi AB och Lydia Putkinen Tappert i uppdrag av Ottilia Adelborgmuseet – ideell förening. Akvarellerna som visas är ett inlån från Zornmuseet. 

Mer information om sagan och fler bilder:

”Krabbataska” är en estnisk folksaga i muntlig tradition. En estnisk dam, vars far hade tecknat ner sagan, gav denna saga till Ottilia någon gång innan första världskriget. Den estniska damen bad Ottilia illustrera sagan för att bevara den. Ottilia utgick från den nedtecknade versionen men insåg snart att hon fick skriva om hela sagan. När text och bilder var klara gällde det att få boken publicerad vilket inte var det lättaste. 1914 började Ottilia med detta arbete och 1918 var manuset klart. Förlaget Bonniers ville inte satsa på boken – med tryckkostnaderna skulle det bli för dyrt.

Ottilia fortsätter korrespondensen med förlaget under flera år men ger upp till slut och bestämmer sig för ett annat förlag. Till slut kom boken ut på Folkskolans Barntidnings Förlag julen 1924. Ottilia skriver i sin dagbok att av alla hennes böcker har denna kostat mer besvär än någon annan. Akvarellerna har förvarats på Zornmuseet och lånas tillfälligt ut för sommarens utställning.

Bilder från boken ”Krabbataska” av Ottilia Adelborg, utgiven 1924 samt Ottilia Adelborgs illustrationsförslag till ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige”, akvareller som blev ratade av Selma Lagerlöf. Originalen visas på Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef i sommar.