En särskild klang i färgen

Passing Fall

En särskild klang i färgen

27 maj – 17 september 2017

Helena Hernmarck – Wålstedts Textilverkstad – Alice Lund Textiler: En särskild klang i färgen

Årets sommarutställningar utgår från fyra decennier av nära samarbete, ett samarbete som har haft och har mycket stor betydelse för möjligheterna och utvecklingen av den svenska textilkonsten. Det börjar med fåret och ullen, den blanka långfibriga ullen från det svenska lantrasfåret. Fårrasen som var utrotningshotad i början av förra seklet men som genom ett pionjärarbete räddades för att nu på 2000-talet återigen vara hotad.

Sedan konsten att färga ullen så att lyster och glans finns kvar, spinna på egenkonstruerade maskiner, en avancerad ingenjörskonst i sig. Till vävningen, det utmanande arbetet helt för hand med avstamp från traditionella tekniker och redskap, som under decennier har utvecklats till fulländning. Starka varsamma händer tolkar skisser och budskap så att magin från ullen, från färgen finns kvar. Vävnader, ibland monumentala som med sitt uttryck och utförande väcker häpnad och förundran ”är det möjligt att väva så?” Vävnader som rör oss och berör oss ända in i hjärterötterna.

Kopplingen mellan Helena Hernmarck, Wålstedts Textilverkstad, Alice Lund Textiler och Ottilia Adelborg känns både naturlig och självklar. Ottilia, konstnär och författare kom till Dalarna i början av 1900-talet, fascinerad av folkdräkter och folkkonst, byggnader och miljö. Ottilia som var aktiv i bildandet av Föreningen för svensk Hemslöjd 1899 där hon värnade om den textila traditionen och dess kvalitet hade med sig det starka engagemanget till Gagnef. Ottilia och systern Maria, textilkonstnär på Handarbetets Vänner var på alla sätt behjälpliga när Mary och Lennart Wålstedts onlineapotek.net startade sitt stora projekt med det svenska lantrasfåret och förädlingen av ullprodukter.

I utställningarna möts den internationella textilkonstens nutid och den dåtida lokala textiltraditionen. Skaparkraft, kvalitetsmedvetenhet, färgglädje, en inspiration för oss alla.

 

Utställningarna består av två delar, huvudutställningen på Ottilia Adelborgmuseet i Gagnefs Kyrkby och en mindre kompletterande del i Lindberghallen i Djurås

 

UTSTÄLLNINGARNA:

Ottilia Adelborgmuseet 27 maj – 17 september 2017

Lindberghallen 26 juni – 16 augusti 2017

 

Utställningen arrangeras av Ottilia Adelborgmuseet, Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga, Gagnefs kommun och Ottilia Adelborgs Vänförening