Handens verk

Sommarutställning 29 juni – 20 augusti
Vernissage: torsdag 29/6 kl 12, gratis inträde
Öppet: torsdag – söndag, kl 12 – 16

Om utställningen

Årets sommarutställning Handens verk är en hyllning till handburen kunskap och händerna som redskap. En del av utställningen är en installation som utgår från det långa skolbordet som de små knypplerskorna satt runt på Ottilias tid.

Vid förra sekelskiftet var Ottilia Adelborg en viktig kraft för hemslöjden. Hon var en av styrelsemedlemmarna vid starten av Föreningen för Svensk Hemslöjd. För Ottilia, som konstnär, var handaslöjden en rikedom att slå vakt om. Hon gav nytt liv åt gamla handarbetstraditioner och startade 1903 en knyppelskola för unga i Gagnef. De små knypplerskorna trängdes kring det långa skolbordet för att lära sig sitt hantverk. Hennes pedagogiska metod var att de äldre och mer erfarna eleverna skulle undervisa de yngre och nybörjare

Runt utställningens bord samsas händernas verk av samtidstidskonstnärer och slöjdare. Alla deltagare har även en koppling till Sätergläntan, Insjön. Sätergläntan uppmärksammas lite extra i år då det är 100 år sedan Ottilias väninnor, systrarna Elsa och Wilma Långbers, startade den dåvarande vävskolan. Skolan har idag en stark förankring i svensk folkkultur och slöjd har sedan sin start haft en given plats i Dalarnas starka kulturtradition. I Ottilias dagböcker finns det noteringar om att hon regelbundet har haft kontakt och utbyte med systrarna Långbers.

Utställningsproducent: Anna Hedström

Utställare:

Helena Bratt 

Lina Brinkman

Emma Dahlqvist 

Emma Frost

Jennie A. McMillen

Beth Moen

Pernilla Wåhlin Norén

Kristina Skantze

Kristin Sundberg