Kristin Lidström

Kristin Lidström, Kattvinden

Kristin Lidström

Vernissage 7 april kl 18:00

9 april – 1 maj

2022 års Ottilia Adelborg-pristagare är Kristin Lidström.

Kristin Lidström är illustratör och bokformgivare och har bland annat arbetat med bildberättande för barn och unga i samarbete med författare till Bokförlaget Mirando. Kristin beskriver sig själv som en tecknare som tack var utbildningen på HDK (Högskolan för design och konsthantverk) också ägnar sig åt grafisk formgivning. Hon är uppvuxen i Tibro (född 1984), men bor och arbetar numera i Göteborg.

Se museets öppettider

Ottilia Adelborg-priset

Ottilia Adelborg-priset, med syftet att lyfta fram ett kvinnligt konstnärskap, tilldelas en barnboksillustratör som verkar i Ottilia Adelborgs anda. Priset, som består av 20 000 kr och ett diplom med Adelborgmotiv, utdelas av Gagnefs kommun vartannat år den 6 december – årsdagen av Ottilias födelse. En jury nominerar tre illustratörer varav en pristagare röstas fram av kommunens tredjeklassare. Priset instiftades av Gagnefs kommun år 2000.

Juryns motivering:

”I Kristin Lidströms bilder i böcker finns ett förunderligt självlysande ljus. Hennes bilder samspelar nyskapande med författarens texter. Både i bokomslag, bilderböcker samt med boken ”Kattvinden” där hon nyskapat en bildroman med filmiska kvaliteter. Skönhet, mjukhet och sinnrika detaljer ryms med lika delar allvar och oro under ytan. Varje bild är ett konstverk fullt av detaljer, mönster och skuggor och varje millimeter är färglagd.”

Du kan läsa mer om priset och årets pristagare på Gagnefs kommuns hemsida här.