Foto: Hans Per Persson. Gertrud och Ottilia Adelborg på förstukvisten till sitt hem. Tillhör Lars Liss.
Systrarna Adelborgs nya hem på Solsheden stod färdigt 1907 och året därpå flyttade de in alla tre. Då var Maria 59, Gertrud 55 och Ottilia 53 år.
Umgänget var stort, huset fullt av vänner. Systrarnas många kontakter och engagemang fortsatte att uppta deras tid. Här möttes de, den tidens kulturelit, för samtal, umgänge och rekreation. Zorns och Larssons, Curmans, Wålstedts, Elsa Beskow, Alice Tegnér, Hilda Munthe, Märta Måås-Fjetterström, Tyra Kleen, Hilma af Klint…
De flesta i umgängeskretsen var kvinnor. En ofta sedd gäst var Karin Larsson, konstnärskamrat sedan studietiden. Emma Zorn kom också att bli en ständig gäst och finansiär. Det var tack vare henne som huset fick centralvärme och vattentoalett. Systrarna själva slet hela livet med en ekonomi som aldrig ville räcka till.
Gertrud Adelborg hade ett stort intresse för trädgård. Åren kring första världskriget anlade hon en frukt- och grönsaksträdgård som förebild och för att dryga ut mathållningen.
Strax intill lät systrarna Anna och Lotten Falk bygga ett hus. Här bodde de tillsammans med Clara Wahlström, liksom Gertrud Adelborg starkt engagerad i kvinno-frågor. De kallades av bygdens folk för ”de tre falkarna”. Tillsammans med Gertrud Gussander, den första kvinna som arbetade som läkare i Dalarna, var de sju kvinnor som umgicks mycket. De kom alla utifrån, var ogifta, med borgerlig bakgrund och med yrkesutbildning. De kom att påverka Gagnef på olika sätt.