Öppnar igen 13 juni

Utställningar

Ottilia Adelborgmuseets permanenta utställning

Den permanenta utställningen visar föremål, bilder, filmer etc från Ottilia Adelborgs många verksamhets- och intresseområden; spetsar och knypplingskonsten i Gagnef och världen, Ottilias konst och litteratur, Gagnefskläder och –föremål.

Ottilia Adelborg kom till Gagnef vid förra sekelskiftet och blev fascinerad av det hon såg… det var helt naivt och full sagostil på allt skrev hon i sin dagbok om det första mötet med Gagnef. Det hon syftade på var människorna i sin färgglada sockenkläder men också landskapet och de traditioner och seder hon fick ta del av. Hon bosatte sig i Gagnef och bodde där till sin död 1936.

Tack vare Ottilia finns mycket av dåtidens levnadsvanor och handaskicklighet bevarade och fascinerar oss nutidsmänniskor på samma sätt. Hon fångade människorna och landskapet på bild i sina vackra akvareller och teckningar… ritpennan slog rot i Gagnef. Byggnader och föremål samlades in och blev till ett hembygdsmuseum, Gagnefs Minnesstuga. Berättelser, sagor och skrönor tecknades ner. Allt detta finns nu tillgängligt för oss.

I museibutiken säljs Ottilias barnböcker, vykort, konstkort, reproduktioner, affischer m.m och sådant som knyter an till såväl den permanenta utställningen som museets temautställningar.

Gör ett besök i Gagnef och bli lika betagen som Ottilia!

Ur Ottilias dagbok

17 mars 1908
Har varit hos Anna (Wettergren Behm) i nära 5 veckor. Hon fick influensa med åtföljande lindriga sviter. För mig har detta varit en obegripligt lycklig tid. Jag har fått sköta om Anna och jag har fått sköta om min lille gudson- och jag har riktigt mycket haft hand om den lilla Catharina som nu fyllt 4 månader.
Jag har turats om med Anna Hugo och ligga i barnkannaren hos båda barnen och jag har känt mig som St Anna, Jesu moder, på Dürers kopparstick-----------Influensan har gått orimligt där på Åmot. Karlarna har kommit ner från skogen sjuka.
...

View on Facebook

24 februari 1910
Mildt väder ha vi nu haft en längre tid. I dag är det Math-mässdag (...) Då skall tuppen kunna dricka åt norrsia. D.v.s. då skall det vara takdropp på norrsidan.
...

View on Facebook

Aktuella utställningar

  • Ta i trä

    Gamla traditioner – nya händer På grund av oron för Coronavirus har vi i samråd med slöjdarna Fredrik Svensson och Ole Engmo idag beslutat att ställa in utställningen. Vi återkommer med nya datum för utställningen, troligen i oktober. Slöjdarna Fredrik Svensson och Ole Engmo går båda sista året på Sätergläntan, där de under våren kommer avlägga gesällprov i träslöjd. Ole

    Läs mer

Program

Det finns inga kommande evenemang just nu.

Kommande utställningar

    Tidigare utställningar