Utställningar

Ottilia Adelborgmuseets permanenta utställning

Den permanenta utställningen visar föremål, bilder, filmer etc från Ottilia Adelborgs många verksamhets- och intresseområden; spetsar och knypplingskonsten i Gagnef och världen, Ottilias konst och litteratur, Gagnefskläder och –föremål.

Ottilia Adelborg kom till Gagnef vid förra sekelskiftet och blev fascinerad av det hon såg… det var helt naivt och full sagostil på allt skrev hon i sin dagbok om det första mötet med Gagnef. Det hon syftade på var människorna i sin färgglada sockenkläder men också landskapet och de traditioner och seder hon fick ta del av. Hon bosatte sig i Gagnef och bodde där till sin död 1936.

Tack vare Ottilia finns mycket av dåtidens levnadsvanor och handaskicklighet bevarade och fascinerar oss nutidsmänniskor på samma sätt. Hon fångade människorna och landskapet på bild i sina vackra akvareller och teckningar… ritpennan slog rot i Gagnef. Byggnader och föremål samlades in och blev till ett hembygdsmuseum, Gagnefs Minnesstuga. Berättelser, sagor och skrönor tecknades ner. Allt detta finns nu tillgängligt för oss.

I museibutiken säljs Ottilias barnböcker, vykort, konstkort, reproduktioner, affischer m.m och sådant som knyter an till såväl den permanenta utställningen som museets temautställningar.

Gör ett besök i Gagnef och bli lika betagen som Ottilia!

This message is only visible to admins.
Problem displaying Facebook posts.
Click to show error
Error: Server configuration issue

Aktuella utställningar

 • Dockhusvisning med boksläpp

  Fredag 9 december kl 17.00 – 21:00
  Konstnärssamtal 17:30 (ingen anmälan)

  Föreställningar (cirka 35 minuter)
  Obligatorisk föranmälan till föreställningen, begränsat antal platser. Boka genom att klicka HÄR

  16:30 Extrainsatt!
  18:15, 19:15, 20:15 – fullbokat

  Matilda Haritz Svenson, Niklas Darke och Sara Erkers bjuder in till dockhusvisning med boksläpp, mingel och konstnärssamtal.

  Konstnären Matilda Haritz Svenson och författaren Niklas Darke har byggt ett hus, kan man säga, ett dockhus av text och keramik och annat spill. Där bor grannen – bland andra – och så har vi Dorf. Och tanten i källaren så klart, hon är ju ”jämt” där, precis som döden.

  Textilkonstnären Sara Erkers har gjort en bok som heter ”Oss gräsätare emellan”. Selleri, rödbeta, grönkål och lök kan bli en festmåltid, men också textilkonst. Vi är vad vi äter, och vad vi syr.

  Under hösten har Matilda och Niklas haft tillgång till ett rum på Ottilia Adelborgsmuseets övervåning. Där har de ägnat sig åt ett gemensamt projekt som har utmynnat i något slags, ja vad ska man kalla det, dockteater? Ett försök att hitta ett gränssnitt mellan keramik och text.

  Sara, gräsätare sedan 30 år, har tillsammans med kocken Lisa Boberg, fotografen Marcus Deneen och den grafiska formgivaren Joakim Karlsson skapat en fortsättning i bokform på broderiprojektet ”Herbivorerna”. Ett försök att ge ett enkelt svar på den eviga frågan: Vad är det du äter?

  Psst! Det här är som vilken föreställning som helst, kom i tid och ha mobilen på ljudlöst. Eftersom vi har begränsat antal platser är vi tacksamma för om du meddelar oss om du inte kan komma trots att du bokat plats, så att vi kan erbjuda din bokade plats till någon annan. Meddela helst via sms/telefon till Sanna: 0700035955, alternativt via e-post: info@ottiliaadelborgmuseet.se

  Läs mer
 • Studiecirkel om Ottilia Adelborg

  November 2022 – april 2023

  Uppdatering 6 nov: Roligt att så många är anmälda till vår studiecirkel! Nu är studiecirkeln igång och vi har tyvärr inte möjlighet att ta emot nya anmälningar.

  Vi har glädjen att bjuda in våra medlemmar och guider till en studiecirkel med fem söndagsträffar. Tillsammans lära vi känna personen och yrkeskvinnan Ottilia Adelborg, eller fröken Ottil som hon kom att kallas. Vi bekantar oss också med den tid då Ottilia levde (1855-1936) utifrån studiematerial både i fysisk och digital form.

  Lena Nordesjö (ordförande i Stiftelsen Gagnefs minnesstuga) leder studiecirkeln som består av fem söndagsträffar vintern 2022-2023 utifrån följande teman:

  • Introduktion till studiecirkeln och Ottilia Adelborg
  • Ottilias utbildningstid och barnboksproduktion
  • Kvinnorörelsen i slutet av 1800-talet
  • Ottilias dagbok och brev
  • Ottilia och Gagnef, samt vuxenböckerna

  Första tillfället är söndag 6 november kl 15:00-17:30

  Kostnad för alla fem tillfällen är 150kr/person. Vi bjuder på fika och visst kursmaterial.

  Studiecirkeln är för museets medlemmar (gamla som nya!) och guider. Läs mer om hur du blir medlem HÄR.

  Inga förkunskaper krävs.

  Anmälan är stängd.

  Läs mer

Tidigare utställningar