Tillfälligt stängt

Utställningar

Ottilia Adelborgmuseets permanenta utställning

Den permanenta utställningen visar föremål, bilder, filmer etc från Ottilia Adelborgs många verksamhets- och intresseområden; spetsar och knypplingskonsten i Gagnef och världen, Ottilias konst och litteratur, Gagnefskläder och –föremål.

Ottilia Adelborg kom till Gagnef vid förra sekelskiftet och blev fascinerad av det hon såg… det var helt naivt och full sagostil på allt skrev hon i sin dagbok om det första mötet med Gagnef. Det hon syftade på var människorna i sin färgglada sockenkläder men också landskapet och de traditioner och seder hon fick ta del av. Hon bosatte sig i Gagnef och bodde där till sin död 1936.

Tack vare Ottilia finns mycket av dåtidens levnadsvanor och handaskicklighet bevarade och fascinerar oss nutidsmänniskor på samma sätt. Hon fångade människorna och landskapet på bild i sina vackra akvareller och teckningar… ritpennan slog rot i Gagnef. Byggnader och föremål samlades in och blev till ett hembygdsmuseum, Gagnefs Minnesstuga. Berättelser, sagor och skrönor tecknades ner. Allt detta finns nu tillgängligt för oss.

I museibutiken säljs Ottilias barnböcker, vykort, konstkort, reproduktioner, affischer m.m och sådant som knyter an till såväl den permanenta utställningen som museets temautställningar.

Gör ett besök i Gagnef och bli lika betagen som Ottilia!

Ur Ottilias dagbok

Den 27 april 1910
Reste hem och Gertrud reste till Stockholm på sammanträde för Rimforsabygget.
...

View on Facebook

Den 26 april 1910
Maria har varit litet dålig hemma. Reser därför hem i morgon i stället för till Hemslöjdens vårsammanträde.
...

View on Facebook

Aktuella utställningar

  Program

  Det finns inga kommande evenemang just nu.

  Kommande utställningar

  • Ottilia Adelborg Gagnefs Kommuns Samlingar Svan Mor

   Gagnefsdräkten

   sommaren 2020 Sedan år 2010 har en studiecirkel i ABFs regi i samarbete med Stiftelsen Gagnefs Minnesstuga studerat gagnefsdräktens historia.…

   Läs mer
  • Illustration ur

   Ottilia Adelborgpriset

   7 november – 6 december Ottilia Adelborgpriset har utdelats sedan år 2000. Det har till syfte att lyfta fram ett…

   Läs mer

  Tidigare utställningar