Tillfälligt stängt

Utställningar

Ottilia Adelborgmuseets permanenta utställning

Den permanenta utställningen visar föremål, bilder, filmer etc från Ottilia Adelborgs många verksamhets- och intresseområden; spetsar och knypplingskonsten i Gagnef och världen, Ottilias konst och litteratur, Gagnefskläder och –föremål.

Ottilia Adelborg kom till Gagnef vid förra sekelskiftet och blev fascinerad av det hon såg… det var helt naivt och full sagostil på allt skrev hon i sin dagbok om det första mötet med Gagnef. Det hon syftade på var människorna i sin färgglada sockenkläder men också landskapet och de traditioner och seder hon fick ta del av. Hon bosatte sig i Gagnef och bodde där till sin död 1936.

Tack vare Ottilia finns mycket av dåtidens levnadsvanor och handaskicklighet bevarade och fascinerar oss nutidsmänniskor på samma sätt. Hon fångade människorna och landskapet på bild i sina vackra akvareller och teckningar… ritpennan slog rot i Gagnef. Byggnader och föremål samlades in och blev till ett hembygdsmuseum, Gagnefs Minnesstuga. Berättelser, sagor och skrönor tecknades ner. Allt detta finns nu tillgängligt för oss.

I museibutiken säljs Ottilias barnböcker, vykort, konstkort, reproduktioner, affischer m.m och sådant som knyter an till såväl den permanenta utställningen som museets temautställningar.

Gör ett besök i Gagnef och bli lika betagen som Ottilia!

Den 27 april 1910
Reste hem och Gertrud reste till Stockholm på sammanträde för Rimforsabygget.
...

View on Facebook

Den 26 april 1910
Maria har varit litet dålig hemma. Reser därför hem i morgon i stället för till Hemslöjdens vårsammanträde.
...

View on Facebook

Aktuella utställningar aktiviteter

  • Ottilia Adelborgmuseet

    Vintern 2020/2021

    Ottilia Adelborgmuseet håller öppet digitalt. Sommarens aktivitet “Prinsarnes Blomsteralfabet” har genererat många fantastiska bidrag. Kreativiteten är stor bland våra följare. Vi kommer så småningom att visa alla alster i museet. Tillsvidare fortsätter vi att synas på denna hemsida samt på sociala medier. Nytt är ett antal filmer där Lena Nordesjö berättar om Ottilia Adelborgs gärningar i Gagnef. Följ med på

    Läs mer

Var med och skapa – med inspiration från Ottilia Adelborg och Prinsarnes blomsteralfabet

Bidra med din favoritbokstav ur Ottilias blomsteralfabet och skapa själv i den teknik och det material som du önskar! Du kan exempelvis sticka, virka, fotografera, brodera, sy, applicera, teckna, måla, trycka eller använda annan valfri teknik. Dela din process och ta del av andras projekt med hashtaggarna #ottiliaadelborgmuseet och #blomsteralfabet.

Läs mer och se alla bokstäver 

Program

Det finns inga kommande evenemang just nu.

Kommande utställningar

    Tidigare utställningar