Stängt för säsongen, endast bokade visningar

Utställningar

Ottilia Adelborgmuseets permanenta utställning

Den permanenta utställningen visar föremål, bilder, filmer etc från Ottilia Adelborgs många verksamhets- och intresseområden; spetsar och knypplingskonsten i Gagnef och världen, Ottilias konst och litteratur, Gagnefskläder och –föremål.

Ottilia Adelborg kom till Gagnef vid förra sekelskiftet och blev fascinerad av det hon såg… det var helt naivt och full sagostil på allt skrev hon i sin dagbok om det första mötet med Gagnef. Det hon syftade på var människorna i sin färgglada sockenkläder men också landskapet och de traditioner och seder hon fick ta del av. Hon bosatte sig i Gagnef och bodde där till sin död 1936.

Tack vare Ottilia finns mycket av dåtidens levnadsvanor och handaskicklighet bevarade och fascinerar oss nutidsmänniskor på samma sätt. Hon fångade människorna och landskapet på bild i sina vackra akvareller och teckningar… ritpennan slog rot i Gagnef. Byggnader och föremål samlades in och blev till ett hembygdsmuseum, Gagnefs Minnesstuga. Berättelser, sagor och skrönor tecknades ner. Allt detta finns nu tillgängligt för oss.

I museibutiken säljs Ottilias barnböcker, vykort, konstkort, reproduktioner, affischer m.m och sådant som knyter an till såväl den permanenta utställningen som museets temautställningar.

Gör ett besök i Gagnef och bli lika betagen som Ottilia!

Den 27 april 1910Reste hem och Gertrud reste till Stockholm på sammanträde för Rimforsabygget. ...
View on Facebook
Den 26 april 1910Maria har varit litet dålig hemma. Reser därför hem i morgon i stället för till Hemslöjdens vårsammanträde. ...
View on Facebook

Aktuella utställningar

Att söka sin väg

— Konstnärsvännerna Ottilia Adelborg och Hilma af Klint

Dalarnas museum, Falun, 26 juni – 7 november 2021
Tisdag-söndag kl 11-17

Ottilia Adelborgmuseet, Gagnef,

För att möta efterfrågan förlänger vi sommarsäsongen med öppettider:

5-15/8 öppet tors-sön kl 12-16

21/8-12/9 öppet lör-sön kl 12-16

På Dalarnas museum visas ett stort antal originalverk, flera av dem har aldrig tidigare visats.
I Ottilia Adelborgmuseet ligger fokus på konstnärernas möte i Gagnef 1904.

En kulturhistorisk utställning om de första generationerna kvinnor som utbildade sig till konstnärer och den kontext de verkade i.
Ottilia Adelborg och Hilma af Klint träffades på Konstakademien 1882. Som kvinnor var de pionjärer och utmanade den rådande normen. Det gjorde dem starka tillsammans och utvecklade ett kamratskap som för många blev en livslång vänskap.

Hilma af Klint såg den sju år äldre Ottilia Adelborg som något av en äldre syster. Efter utbildningen höll de kontakt och ingick i samma vänkretsar.
År 1904 besökte Hilma af Klint Ottilia Adelborg i Gagnef. Ett möte som resulterade i flera målningar med samma motiv. De delade också ateljé en period i Stockholm.

Sommarens utställning tar fasta på deras tidiga verk, 1880-tal fram till 1900-talets början. En period av lärande och sökande efter form och innehåll. Från akademitiden med kamratskap och drömmar om frihet, åren som illustratörer av andras verk och den nya tidens bildbehov av bland annat jultidningar, till att finna sin egen identitet. År 1904 stod de båda vid ett vägskäl, vägar som leder mot var sitt unikt konstnärskap. Hilma af Klint riktade sitt intresse mot det andliga och viljan att skildra det osynliga. Ottilia Adelborg rotade sig i Gagnef, vilket avspeglade sig i hennes konst och författarskap.

Utställningen är ett samarbete mellan Dalarnas museum och Ottilia Adelborgmuseet i Gagnef.

På Dalarnas museum visas ett stort antal originalverk, flera av dem har aldrig tidigare visats.
I Ottilia Adelborgmuseet ligger fokus på konstnärernas möte i Gagnef 1904.

För mer information kontakta utställningsproducent Ingrid Zakrisson, info@ottiliaadelborgmuseet.se eller Ann Olander, ann.olander@dalarnasmuseum.se.

Intervju med Johan af Klint på Ottilia Adelborgmuseet

Johan af Klint och Ingrid Zakrisson samtalar om Hilma af Klint, i samband med utställningen “Att söka sin väg – Konstnärsvännerna Ottilia Adelborg och Hilma af Klint”.

Program

Det finns inga kommande evenemang just nu.

Kommande utställningar

    Tidigare utställningar