Två mästare i broderi: 29/9 – 2/12

Utställningar

Ottilia Adelborgmuseets permanenta utställning

Den permanenta utställningen visar föremål, bilder, filmer etc från Ottilia Adelborgs många verksamhets- och intresseområden; spetsar och knypplingskonsten i Gagnef och världen, Ottilias konst och litteratur, Gagnefskläder och –föremål.

Ottilia Adelborg kom till Gagnef vid förra sekelskiftet och blev fascinerad av det hon såg… det var helt naivt och full sagostil på allt skrev hon i sin dagbok om det första mötet med Gagnef. Det hon syftade på var människorna i sin färgglada sockenkläder men också landskapet och de traditioner och seder hon fick ta del av. Hon bosatte sig i Gagnef och bodde där till sin död 1936.

Tack vare Ottilia finns mycket av dåtidens levnadsvanor och handaskicklighet bevarade och fascinerar oss nutidsmänniskor på samma sätt. Hon fångade människorna och landskapet på bild i sina vackra akvareller och teckningar… ritpennan slog rot i Gagnef. Byggnader och föremål samlades in och blev till ett hembygdsmuseum, Gagnefs Minnesstuga. Berättelser, sagor och skrönor tecknades ner. Allt detta finns nu tillgängligt för oss.

I museibutiken säljs Ottilias barnböcker, vykort, konstkort, reproduktioner, affischer m.m och sådant som knyter an till såväl den permanenta utställningen som museets temautställningar.

Gör ett besök i Gagnef och bli lika betagen som Ottilia!

Ur Ottilias dagbok

12 - 13 september 1907
Dagen därpå for Carin, själv körande, med mig till Svärdsjö, där vi gingo in i flera stugor och besågo oss. Funno inga spetsar men väl tyllbroderier -sömaknytning och mössa af [?] sammet när det skulle vara som finast. dessutom en del broderier på lakan och örngott i korsstygn rött.På lakanet längs hela kanten: ett lifsens träd, ett par bokstäfver, en stjärna, ett par bokstäfver, en annan stjärna etc etc. Bostäfverna voro om henne som sytt det mm.
Låg öfver natten på Borggärdets präktiga gästgivfaregård. Åkte på morgonen ½ mil lämnade så vagnen och gick uppöfver bergen fri som en flygande fågel till Vintjärns station. Gick där in hos en gammal gumma Brita Hansson, 61 år, som hade full Svärdsjödräkt. For på tåg från Wintjärn en station till Rysjön. Därifrån vandrade nedför backarna 7 km till Svartnäs afbrända och utdöda bruk. Där mötte mig en liten skjutspojjke med häst och matsäck och körde mig 2 mil öfver ödemyrar och skog - samma väg alltsammans som den och Anna och Carl vandrade nygifta till Åmot.
...

View on Facebook

11 september 1907
Begaf mig härifrån Gagnef o till Falun där Carin Larsson och Brita mötte och Carin genast förde mig ut till Sundborn. Sundborn var ett hem det var hvad det var. Där fars och mors smak, godhet och gudsfruktan - hos två konstnärsnaturer - gjort sitt bästa att skapa ett hem. Carin och jag voro ensamma. På natten låg jag i Prinsrummet. Ett rum i den ursprungligaste delen av huset, gamla stugan, med ryggås stödd och väldiga timmerstockar och vhit limfärg. I rummet en gammal nordtysk ekpanel med dörrar och sängskåp. Där låg man och tittade på vackra Blekinge bonader sömmade. Hela huset är af allt som är fint, gammalt och vackert och öfverallt mycket böcker. Larsonattlien stor och ny. Där stod Gustaf Wasas intåg i Sthlm delvis alldeles färdigt. Alla rum annars voro mycket små.
...

View on Facebook

Temautställningar

 • Två mästare i broderi

  Margareta Djoos, Mora – Vitbroderier och Anna-Karin Jobs Arnberg, Dala-Floda – Påsömsbroderier Vernissage 29 september. Dessutom, på vernissagedagen: Prova-på-verkstad med…

  Läs mer
 • Unfold a Place

  5 juli–16 september, med vernissage torsdag 5 juli kl 15.00 Grupputställning Unfold a Place är en internationell grupputställning som visar…

  Läs mer
 • Ulf Hanses - Lek och allvar

  Lek och allvar

  29 april – 1 juli 2018, med vernissage söndag 29/4 Ulf Hanses: Lek och allvar   29 april – 27…

  Läs mer
 • Yllebroderi för lust och fägring

  27 januari – 1 april 2018 Mia Ehrling: Yllebroderi för lust och fägring Utställningen börjar 27 januari och pågår till…

  Läs mer
 • Små Blad och Stora

  15 okt – 10 december 2017 Kristina Digman: Små Blad och Stora Utställning och aktiviteter på Ottilia Adelborgmuseet 15 okt-10…

  Läs mer
 • Passing Fall

  En särskild klang i färgen

  27 maj – 17 september 2017 Helena Hernmarck – Wålstedts Textilverkstad – Alice Lund Textiler: En särskild klang i färgen…

  Läs mer

Evenemang

 1. Sy stickrosor, kurs

  28 oktober kl. 10:00 - 16:00
 2. Fortsättningskurs i bundna tekniker ”Sy nuggor, myrgång och dalsöm”

  11 november kl. 10:00 - 16:00