Öppettider: 27 jan – 1 apr, lördag och söndag kl 12–16

Utställningar

Ottilia Adelborgmuseets permanenta utställning

Den permanenta utställningen visar föremål, bilder, filmer etc från Ottilia Adelborgs många verksamhets- och intresseområden; spetsar och knypplingskonsten i Gagnef och världen, Ottilias konst och litteratur, Gagnefskläder och –föremål.

Ottilia Adelborg kom till Gagnef vid förra sekelskiftet och blev fascinerad av det hon såg… det var helt naivt och full sagostil på allt skrev hon i sin dagbok om det första mötet med Gagnef. Det hon syftade på var människorna i sin färgglada sockenkläder men också landskapet och de traditioner och seder hon fick ta del av. Hon bosatte sig i Gagnef och bodde där till sin död 1936.

Tack vare Ottilia finns mycket av dåtidens levnadsvanor och handaskicklighet bevarade och fascinerar oss nutidsmänniskor på samma sätt. Hon fångade människorna och landskapet på bild i sina vackra akvareller och teckningar… ritpennan slog rot i Gagnef. Byggnader och föremål samlades in och blev till ett hembygdsmuseum, Gagnefs Minnesstuga. Berättelser, sagor och skrönor tecknades ner. Allt detta finns nu tillgängligt för oss.

I museibutiken säljs Ottilias barnböcker, vykort, konstkort, reproduktioner, affischer m.m och sådant som knyter an till såväl den permanenta utställningen som museets temautställningar.

Gör ett besök i Gagnef och bli lika betagen som Ottilia!

Ur Ottilias dagbok

16 februari 1907
Har hört att i skolgårdshörnet midt emot Jonas bod har fattigbössan stått.
Om hvarför Gagnef är tämligen okändt af bolagsväldet berättade Lind att det i Mockfjärd förr fanns en masugn (tror jag) som tog allt groft timmer, så att här i allmänhet är yngre skog, som ej förefallit lockande.
...

View on Facebook

8 februari 1907
Blindbrud = Gagnefsklädd brud i hatt och Vadstenaspets (hälst bottenspetsknytning ) i öfrigt så fin som Gagnefsdräkten medger – men ej i bruddräkten.
På Carl Johans tid lästes allt som påbjöds upp från predikstolen. V.C.J.af Guds nåde. Sv.N.G och Vendes konung etc. och då stodo alla karlarna rätt upp. När Carl Johan var död ringdes det 1 timme hvarje dag i kyrkan under 3 månader tid.
...

View on Facebook

Temautställningar

Evenemang

  1. Workshop: Yllebroderi för ungdomar

    3 mars kl. 13:00 - 15:00
  2. Workshop: Yllebroderi för vuxna

    17 mars - 18 mars