Öppettider: Lördag och söndag kl 12–16

Utställningar

Ottilia Adelborgmuseets permanenta utställning

Den permanenta utställningen visar föremål, bilder, filmer etc från Ottilia Adelborgs många verksamhets- och intresseområden; spetsar och knypplingskonsten i Gagnef och världen, Ottilias konst och litteratur, Gagnefskläder och –föremål.

Ottilia Adelborg kom till Gagnef vid förra sekelskiftet och blev fascinerad av det hon såg… det var helt naivt och full sagostil på allt skrev hon i sin dagbok om det första mötet med Gagnef. Det hon syftade på var människorna i sin färgglada sockenkläder men också landskapet och de traditioner och seder hon fick ta del av. Hon bosatte sig i Gagnef och bodde där till sin död 1936.

Tack vare Ottilia finns mycket av dåtidens levnadsvanor och handaskicklighet bevarade och fascinerar oss nutidsmänniskor på samma sätt. Hon fångade människorna och landskapet på bild i sina vackra akvareller och teckningar… ritpennan slog rot i Gagnef. Byggnader och föremål samlades in och blev till ett hembygdsmuseum, Gagnefs Minnesstuga. Berättelser, sagor och skrönor tecknades ner. Allt detta finns nu tillgängligt för oss.

I museibutiken säljs Ottilias barnböcker, vykort, konstkort, reproduktioner, affischer m.m och sådant som knyter an till såväl den permanenta utställningen som museets temautställningar.

Gör ett besök i Gagnef och bli lika betagen som Ottilia!

Ur Ottilias dagbok

16 februari 1907
Har hört att i skolgårdshörnet midt emot Jonas bod har fattigbössan stått.
Om hvarför Gagnef är tämligen okändt af bolagsväldet berättade Lind att det i Mockfjärd förr fanns en masugn (tror jag) som tog allt groft timmer, så att här i allmänhet är yngre skog, som ej förefallit lockande.
...

View on Facebook

5 februari 1907
Ordspråk: ”Ho ä sö kvick som e Garbergskäring, som kut’ sju mil mens ho vände särken. Skreftresa = husförhör.
...

View on Facebook

Temautställningar

 • Unfold a Place

  Unfold a Place

  5 juli–16 september Grupputställning   Unfold a Place är en internationell grupputställning som visar sex konstnärers olika bekantskap med Dalarna.…

  Läs mer
 • Ulf Hanses - Lek och allvar

  Lek och allvar

  29 april – 1 juli 2018, med vernissage 29/4 Ulf Hanses: Lek och allvar   29 april – 3 juni:…

  Läs mer
 • Yllebroderi för lust och fägring

  27 januari – 1 april 2018 Mia Ehrling: Yllebroderi för lust och fägring Utställningen börjar 27 januari och pågår till…

  Läs mer
 • Små Blad och Stora

  15 okt – 10 december 2017 Kristina Digman: Små Blad och Stora Utställning och aktiviteter på Ottilia Adelborgmuseet 15 okt-10…

  Läs mer
 • Passing Fall

  En särskild klang i färgen

  27 maj – 17 september 2017 Helena Hernmarck – Wålstedts Textilverkstad – Alice Lund Textiler: En särskild klang i färgen…

  Läs mer

Evenemang

Det finns inga kommande evenemang just nu.