Utställningar

Ottilia Adelborgmuseets permanenta utställning

Den permanenta utställningen visar föremål, bilder, filmer etc från Ottilia Adelborgs många verksamhets- och intresseområden; spetsar och knypplingskonsten i Gagnef och världen, Ottilias konst och litteratur, Gagnefskläder och –föremål.

Ottilia Adelborg kom till Gagnef vid förra sekelskiftet och blev fascinerad av det hon såg… det var helt naivt och full sagostil på allt skrev hon i sin dagbok om det första mötet med Gagnef. Det hon syftade på var människorna i sin färgglada sockenkläder men också landskapet och de traditioner och seder hon fick ta del av. Hon bosatte sig i Gagnef och bodde där till sin död 1936.

Tack vare Ottilia finns mycket av dåtidens levnadsvanor och handaskicklighet bevarade och fascinerar oss nutidsmänniskor på samma sätt. Hon fångade människorna och landskapet på bild i sina vackra akvareller och teckningar… ritpennan slog rot i Gagnef. Byggnader och föremål samlades in och blev till ett hembygdsmuseum, Gagnefs Minnesstuga. Berättelser, sagor och skrönor tecknades ner. Allt detta finns nu tillgängligt för oss.

I museibutiken säljs Ottilias barnböcker, vykort, konstkort, reproduktioner, affischer m.m och sådant som knyter an till såväl den permanenta utställningen som museets temautställningar.

Gör ett besök i Gagnef och bli lika betagen som Ottilia!

Ur Ottilias dagbok

17 mars 1908 På stadshotellet i Falun. Ensam. På hemresa. Har varit hos Anna i nära 6 veckor. Hon fick influensa med åtföljande härdiga sviter. För mig har detta varit en obegripligt lycklig tid. Jag har fått sköta Anna och jag har fått sköta om min lille gudson och jag har riktigt mycket haft hand om den lilla Catharina som fyllt 4 månader --- Jag har turat om med Anna Hugo att ligga i barnkammaren hos båda barnen och jag har känt mig som Sta Anna Marias moder på Durers kopparstick, när Anna Hugo kommit in om morgonen och morgontvättat lillan innan jag var uppstigen. Det har visst något för sig att en tid af mitt lif få handskas med en sådan liten. Linda tvätta och ge mat --- på rätta tider lagom värmd i kakelugnens värme! Anna är nu som väl är alldeles frisk igen. Där hade skolkök och väfkurs på en gång. Influensan har gått orimligt där på Åmot. Karlarna har kommit med sjuka från skogen. ...

View on Facebook

16 februari 1908
Åmots bruk. Här hör jag så mycket. Igår var det fröken Kei.... barnmorska. Hon hade så mycket att berätta om signerier, trolleri och öfvertro, och idag har Folkskoleinspektören Pastor Edkvist varit här. Han var en märklig man, norrlänning. Han kunde sitta o berätta i all oändlighet. Både härifrån och från Hälsingland och uppifrån öfre Norrland. Endast två saker har jag antecknat. I Norrland gäller ännu edens värde så hög att det är helt inne i folkets vetande, att om en karl svär falskt blir han antingen vansinnig eller själfmördare. Och detta gör dem sådana - onde begår mened.
Han visste intet om lapparnas korgarbeten åtminstone inte i Piteådalen. De lappar som det talas om för 30 år sen eller så, tiggde nere i Dalarna och Helsingland - vore ej nomadlappar utan tiggarlappar sannolikt från Jemtland. Det finns numera endast 5 à 6000 lappar.
...

View on Facebook

Temautställningar

Evenemang

Det finns inga kommande evenemang just nu.