29/4 – 1/7: Ulf Hanses – Lek och allvar

Utställningar

Ottilia Adelborgmuseets permanenta utställning

Den permanenta utställningen visar föremål, bilder, filmer etc från Ottilia Adelborgs många verksamhets- och intresseområden; spetsar och knypplingskonsten i Gagnef och världen, Ottilias konst och litteratur, Gagnefskläder och –föremål.

Ottilia Adelborg kom till Gagnef vid förra sekelskiftet och blev fascinerad av det hon såg… det var helt naivt och full sagostil på allt skrev hon i sin dagbok om det första mötet med Gagnef. Det hon syftade på var människorna i sin färgglada sockenkläder men också landskapet och de traditioner och seder hon fick ta del av. Hon bosatte sig i Gagnef och bodde där till sin död 1936.

Tack vare Ottilia finns mycket av dåtidens levnadsvanor och handaskicklighet bevarade och fascinerar oss nutidsmänniskor på samma sätt. Hon fångade människorna och landskapet på bild i sina vackra akvareller och teckningar… ritpennan slog rot i Gagnef. Byggnader och föremål samlades in och blev till ett hembygdsmuseum, Gagnefs Minnesstuga. Berättelser, sagor och skrönor tecknades ner. Allt detta finns nu tillgängligt för oss.

I museibutiken säljs Ottilias barnböcker, vykort, konstkort, reproduktioner, affischer m.m och sådant som knyter an till såväl den permanenta utställningen som museets temautställningar.

Gör ett besök i Gagnef och bli lika betagen som Ottilia!

Ur Ottilias dagbok

21 april 1907
Var i går i kyrkan och åhörde förhör vid barnens konfirmation. Frågor af kyrkoherden af den intelligentaste och bästa af pojkarna:
"Hur gör du när du känner syndanöd?"
- "Jag ber Gud om förlåtelse"
- "Kan Gud förlåta synden?"
- "Ja"
- "Får du syndernas förlåtelse?"
- "Ja"
- "Är Gud så god?"
(tacksam) - "Nej, Christus har försonat min skuld."

Så trasslas den enkla läran bort - Intet få de lära af det som Christus ansåg vara det viktigaste att lära människorna; Nämligen, kärlek o barmhärtighet, Guds godhet och Guds rike -
Nej de inpräntas uteslutande dogmerna - så att när de skulle svara om Christus - så svarade flera först bara att han "dog", han "dog" - och sent om sider kom det fram om predikan.
...

View on Facebook

18 april 1907
Grunden till bygget är nu påbörjad. Gertrud har nu rest ned till Stockholm och till Rimforsa på en vecka. Hon är knappt riktigt hemma här än, alla hennes tankar gå ned till Stockholm.
I dag har vi haft bref från Anna. Hon skrifver att hon i November väntar en liten - syster eller bror till Lars, och att hon gärna vill komma hit i sommar.Kåltupporna blommar nu. Det är kallt och ruskigt. Men annars nog tidig vår - nästan all snö borta.
...

View on Facebook

Temautställningar

 • Unfold a Place

  Unfold a Place

  5 juli–16 september, med vernissage torsdag 5 juli Grupputställning Unfold a Place är en internationell grupputställning som visar sex konstnärers…

  Läs mer
 • Ulf Hanses - Lek och allvar

  Lek och allvar

  29 april – 1 juli 2018, med vernissage söndag 29/4 Ulf Hanses: Lek och allvar   29 april – 27…

  Läs mer
 • Yllebroderi för lust och fägring

  27 januari – 1 april 2018 Mia Ehrling: Yllebroderi för lust och fägring Utställningen börjar 27 januari och pågår till…

  Läs mer
 • Små Blad och Stora

  15 okt – 10 december 2017 Kristina Digman: Små Blad och Stora Utställning och aktiviteter på Ottilia Adelborgmuseet 15 okt-10…

  Läs mer
 • Passing Fall

  En särskild klang i färgen

  27 maj – 17 september 2017 Helena Hernmarck – Wålstedts Textilverkstad – Alice Lund Textiler: En särskild klang i färgen…

  Läs mer

Evenemang

 1. Slöjdhelg med Floda/Gagnef ideella hemslöjdsförening

  9 juni - 10 juni
 2. Byvandring i Ottilias fotspår

  30 juni kl. 14:00 - 15:30
 3. Sagostund i Magasinet (2-6 år)

  10 juli kl. 14:00 - 15:00
 4. Gör ditt eget arkiv: workshop för barn

  11 juli kl. 14:00 - 15:00
 5. Upptäck och måla utomhus, workshop för barn (5-13 år)

  12 juli kl. 10:00 - 14:00
 6. Guidad tur av utställningen Veckla ut en plats/Unfold a Place (13-16 år)

  13 juli kl. 14:00 - 15:00
 7. Logdans med Gagnefs Spelmanslag

  4 augusti kl. 17:00 - 19:00